Gå til innholdet
discount-badge Created with Sketch.

Spørsmål & svar

Hvorfor bør jeg velge Hobbydrivhus som leverandør?


Svar:
Vi har konstruert våre egne drivhusmodeller i 20 år, basert på omfattende erfaring med drivhus i det barske norske klimaet. Siden alle deler på våre drivhus er konstruert og tegnet av oss selv, har våre kunder mulighet til å få tak i deler også om 20 år dersom de trenger det. Svært mange som kjøper andre drivhus enn våre, opplever at de ikke får tak i deler dersom de har behov for det fordi leverandøren har gått konkurs eller ikke forhandler det samme drivhusfabrikatet lenger. Ingen drivhus benytter universale deler, deler fra et drivhusfabrikat passer ikke over til et annet. Våre kunder kan føle seg trygge fordi vi har et omfattende delelager med stort sett alt av deler til alle drivhus vi har laget siden 2004. Siden vi selv har konstruksjonstegningene kan vi også lage nye deler ved behov.
 
 
Våre drivhus er sterkere enn de fleste andre drivhus på markedet. På modellene med værgaranti mot vind opp til orkan har vi aldri værhavarier, selv om disse drivhusene står på de mest værutsatte stedene i landet. Vi har utallige eksempler på at våre drivhus overlever orkaner med vindhastigheter på 50-60 meter i sekundet. Se gjerne våre Faceboksider for tilbakemeldinger fra våre kunder.
 
Den store forskjellen på våre drivhus og andre drivhus på markedet, er at vi kun benytter kraftige skrudde aluminiumslister for å holde platene fast i drivhuset. De fleste andre produsenter benytter plastlister eller gummilister som klemmes ned over plateskjøtene som eneste platefestemiddel, vi benytter istedet aluminiumslister som legges over platene og skrues fast med selvborende rustfrie stålskruer! Etter 10 år med storm, sol, regn og snø vekselvis er aluminiumslistene fortsatt like gode som nye og holder fortsatt platene like fast! Det samme kan ikke sies om plast eller gummilister..

En annen stor forskjell er taksperre og veggstender profilene! Det vanligste på markedet er T-profiler, vi benytter kun UU-profiler på våre drivhus!

En T-profil ser som regel slik ut, legg merke til de sorte plastlistene som klemmer platene fast, og en ensom bærende aluminiumsprofil i midten:

En UU-profil ser slik ut, legg merke til den buede aluminiumsklemlisten som er skrudd fast, og de 4 bærende profilene i taksperren:

Legg spesielt merke til den enorme forskjellen i bærekraft på T-profilen og UU-profilen! UU-profilen har 4 bærende profiler + klemlisten, i stedet for bare 1 bærende profil som T-profilen har! Bare klemlisten vår alene er som regel sterkere enn selve vegg og takprofilen i mange konkurrenters drivhus! 


Spørsmål:
Hvor lang leveringstid bør jeg regne med?
 
Svar:
Vi har alle modeller på lager til enhver tid, noe som gir kort leveringstid, normalt har du drivhuset innen 1-2 uker dersom du bor på Østlandet eller i Sør-Norge. Til Vestlandet og Trøndelag er det noe lenger leveringstid, normalt 1-3 uker, til Nord-Norge 4-6 uker. 
 
Spørsmål:
Hvilken garanti gir dere på deres drivhus?
 
Svar:
Vi gir 5 års garanti mot fabrikasjonsfeil. På DeLuxe og Royale seriene gir vi også 5 års garanti mot vindskader, opp til orkan styrke (122 km/t), se våre værgarantibetingelser for detaljer.
 
Spørsmål: 
Jeg er helt fersk når det gjelder drivhus. Har et begrenset budsjett. Bør jeg kjøpe et rimelig drivhus og mye tilbehør eller bør jeg investere i en dyrere modell (og mindre tilbehør..). Dette er kun til hobbybruk fra april til oktober.
Mvh Børge

Svar:
Dette er et vanskelig spørsmål å svare på, fordi det riktige svaret vil være forskjellig fra person til person. Generelt vil vi likevel si at du bør kjøpe det beste drivhuset du har råd til nå, og heller kjøpe tilbehør etterhvert. Det er surt å å ha lyst på et større/bedre drivhus når du allerede har kjøpt drivhus. Drivhus bør være en engangsinvestering, men vi ser svært ofte at folk kjøper drivhus nr 2 etter å ha funnet ut at de kjøpte for smått første gangen. Hvis du leter på diskusjonsfora på nettet vil du se at det er tusen meninger om drivhus, men en ting er alle enige om; ikke kjøp for lite drivhus! Når det gjelder platetykkelse er dette svært enkelt; jo tykkere plater, desto enklere er det å lykkes i drivhuset. Bedre isolasjonseffekt gir jevnere temperatur hele året, og merkostnaden sparer du inn på strømregningen på kort tid. I værharde strøk gjelder dette også i forhold til holdbarheten på drivhuset, tykkere plater gir et mer stabilt og sterkt drivhus.


Spørsmål: 
Kan drivhusene deres forlenges/ bygges ut på et senere tidspunkt?

Svar:
Dersom man ønsker å ha muligheten for å bygge på drivhuset bør man velge DeLuxe eller Royale. På disse modellene kan man føye sammen 2 eller flere drivhus pga rammekonstrusjonen i firkantprofil. Dersom man bygger 2 drivhus sammen får man også dør i begge ender, noe som kan være praktisk. Sammenbygningen krever imidlertid at man er litt nevenyttig, da man må tilpasse noen av delene selv.


Spørsmål: 
Jeg bor i Tromsø og her kan det snø ganske mye. Hvordan tåler disse drivhusene snøen, må man måke av drivhuset om vinteren?
Med vennlig hilsen Berit

Svar:
Generelt kan man si at ingen drivhus på markedet er bygd for stor snølast, man må derfor fjerne snø fra taket dersom det bygger seg opp med snø. Som regel vil snøen renne av taket av seg selv, det er derfor bare et fåtall ganger i løpet av en vinter man må fjerne snø.
 
Vi anbefaler i utgangspunktet ikke å måke taket, det er bedre å strekke en skjøteledning fra trappa di bort til drivhuset og sette inn en varmevifte der. Hvis det bygger seg opp med snø plugger du bare inn skjøteledningen i stikkontakten din, varmeviften starter og få minutter senere sklir snøen av taket. Grunnen til at man ikke bør måke taket er at polykarbonatplatene har et UV filter på utsiden som kan ta skade dersom man skraper i platen. Man må under ingen omstendigheter stå inne i drivhuset og løfte platene opp og ned for å få snøen til å skli av, en slik behandling kan skade polykarbonaten når det er kald snø på platen!
 
Snø bør fjernes dersom det bygger seg opp mer enn 10-20 cm snø, pga av risikoen for ekstra snø iløpet av natten, som kan påføre drivhuset skade. Hvor mye de enkelte modellene tåler vil selvsagt avhenge av hvor nøye man har vært under monteringen, med sammenskruing og silikonering. For værharde strøk anbefaler vi DeLuxe eller Royale.
Bor du i et svært snørikt område vil ofte glass være bedre enn polykarbonat i taket, fordi snøen sklir lettere av glass. I svært snørike områder kan det også være et tips å benytte en glatt presenning over drivhuset, fordi snøen da sklir lettere av.
Husk at forsikringsselskapene som regel alltid avviser erstatningskrav i forbindelse med snøskader, fordi man som en regel skal måke av drivhustak. 
 
Spørsmål:
Hva tar dere for å montere opp et Drivhus?

Svar:
Vi har faste monteringspriser, se i menyen for priser for de forskjellige modellene.
 
 
Spørsmål:
Deres drivhusmodeller virker interessante. Leverer dere helt hjem på døra ,eller må det hentes noe sted? Med Vennlig Hilsen Smestad

Svar:
Drivhuset blir levert helt hjem til deg med vår egen lastebil for å unngå skader under transport.

 
 
Spørsmål:
Hva er fordelene med herdet sikkerhetsglass kontra vanlig glass?
 
Svar:
4 mm herdet sikkerhetsglass er 4-5 ganger sterkere enn vanlig glass. Glass som har vært brukt i drivhus har tradisjonelt vært 3 mm vanlig glass. Vanlig glass sprekker opp i spisse trekanter som er livsfarlige for dyr og mennesker. Vanlig glass kan også knuse dersom det ligger snø inntil glasset mens det er varmt inne i drivhuset. 
Herdet sikkerhetsglass knuses i små fragmenter når det knuses, hvor man fortsatt kan få kutt, men som regel ikke farlige kutt. Herdet glass tåler også temperaturforskjeller mye bedre enn vanlig glass. Det man skal passe på med herdet glass er å ikke støte glasset på kantene, man kan heller ikke sette glasset ned på hardt underlag som asfalt, betong eller grus. Herdet sikkerhetsglass lages ved å varmebehandle vanlig glass etter at det er skjært til riktig størrelse, fordi vanlig glass kan skjæres, men herdet sikkerhetsglass kan ikke skjæres.
I denne skjæreprossessen før glasset herdes kan det oppstå små skår i sidene på det herdede glasset, det kan også være runde hjørner. Dette har ingen betydning for styrken til glasset, og vil skjules av gummilistene og aluminiumsklemlistene når glasset er på plass i drivhuset. Husk også at drivhusglass kan ha små luftbobler, optiske feil og småriper, dette er normalt og ikke grunn for reklamasjon.
 
 
 
Spørsmål:
Ser at det ofte er dugg på innsiden av kanalplater, hva kommer dette av? Hjelper det med tettelister i enden av platen?
Hilsen Line
 
 
Svar:
Årsaken til dugg inne i kanalplastplater er at luften inne i platen varmes opp og får evne til å holde på mer fuktighet. (varm luft kan holde på mye mer fuktighet enn kald luft)
Når denne varme luften så kjøles ned igjen, mister luften evnen til å holde på fuktigheten og fukten kondenserer derfor på plateveggene. Dette er en prosess som skjer i alle drivhus. Årsaken til at dette ikke skjer i stuevinduene dine er at disse er hermetisk forseglet på en fabrikk med en kunstig lav luftfuktighet mellom glassene. Så hvis du skulle unngå dette i drivhuset, måtte du forsegle platene hermetisk på årets tørreste og kaldeste dag. Denne fuktigheten har i praksis ingen betydning for drivhusets funksjon.
Vi benytter lister som dekker platene i hver ende, og disse listene hindrer insekter i å kravle opp i platene, og hindrer til en viss grad at det danner seg grønske inne i platen.
Hvis det mot formodning skulle danne seg grønske, kan du løsne platen og spyle igjennom med hageslangen, evt også med et middel som tar grønske.
 
Det at varm luft holder på mer fuktighet enn tørr luft er også årsaken til kondensering inne på drivhusveggene. Mange førstegangskjøpere av drivhus kommenerer gjerne at de synes det drypper av tak og vegger. Dette er helt naturlig, og er samme effekt som får det til å kondensere på utsiden av et glass brus med isbiter i på en varm sommerdag, bare at det i drivhuset er omvendt.
 
Husk også at drivhus i utgangspunktet ikke er 100% tette konstruksjoner. Særlig dersom det regner og blåser, kan det komme inn vann i drivhuset i plateskjøter, sammenføyninger og ved listverk. Det er mulig å gjøre en ekstra innsats for å tette drivhuset med silikon, men 100% tette vil de aldri bli. Husk derfor å ta hensyn til dette ved innredning av et drivhus. For plantene er litt ekstra fuktighet bare bra, vi anbefaler å vanne gulvet med hageslange dersom det er lengre tørkeperioder, for å få opp luftfuktigheten i drivhuset. Vi selger også overrislingsanlegg som kan monteres i taket for å tilføre drivhuset vann og fuktighet.
 
 
Spørsmål:
Ser at dere ikke benytter 16 millimeter polykarbonat i drivhusene deres, hvorfor ikke? Isolerer ikke disse platene enda bedre enn 10 mm?
 
Svar:
Vi benytter ikke 16 millimeter plater i drivhusene fordi isolasjon virker begge veier. Dette er også årsaken til at vi ikke benytter 3-lags 10 millimeter plater. 2-lags plater på maks 10 millimeter gir bedre varme og lys i drivhuset. For å gi et eksempel: Dersom et drivhus med 10mm polykarbonat og et drivhus med 6mm polykarbonat står ved siden av hverandre, vil 6mm drivhuset bli fortere varmt, og oppnå en høyere temperatur i løpet av dagen enn 10mm drivhuset. Men 10mm drivhuset vil holde en høyere gjennomsnittstemperatur gjennom døgnet, og vil holde seg varmere om natten enn 6mm drivhuset. 
Klart glass er naturligvis det materialet som gir best lysgjennomgang, (rett og slett for god lysgjennomgang), men 2-lags 10mm polykarbonat er likevel det beste kompromisset mellom god lysgjennomgang, skyggevirkning på sommeren og god isoleringsevne. Klart glass skader plantene ved sterk sol, plantene svies av solen. Her må man skygge for solen, enten ved å henge opp sommergardiner eller ved å kalke glasset (bør unngås, da det er et søl..) Vil man likevel ha klart glass i veggene bør man iallefall ha polykarbonat i taket for å skjerme for den verste solsteken. Dersom man ikke skal ha planter i drivhuset men bare bruke det som en hagestue, er det smak og behag om man vil ha glass i taket. 
 
 
 
Spørsmål:
Hva er best, skyvedører eller sidehengslede dører?
 
Svar:
Fordelen med skyvedør er at du har hele åpningen tilgjengelig hver gang du benytter dørene. Du tar tak i håndtakene og skyver hver dør til siden og har da en full tofløyet åpning hver gang. Med sidehengslet dør er det kun den høyre døren som benyttes til vanlig inngang og utgang.  Den venstre døren står festet med slåer oppe og nede og åpnes bare når du ønsker å lufte i drivhuset. De fleste synes derfor at skyvedører er bedre.
 
Det er en større risiko for vindskade på sidehengslet dør kontra skyvedør. Årsaken er risikoen for at døren blåser opp når du går inn i drivhuset i sterk vind, særlig hvis det er barn som åpner døren. Det er festekroker på drivhuset for å feste de sidehengslede dørene i luftestilling, men dørene bør ikke luftes med dersom det blåser, pga fare for at de løsner fra krokene og slamrer igjen. Her vil skyvedører være tryggere i teorien, selv om vi faktisk aldri har hatt noen skade på en sidehengslet dør heller..
 
Det er en teoretisk risiko for at det er vanskeligere å komme inn i drivhuset på vinteren med skyvedører pga risiko for at hjulene fryser i skinnen. Dette er imidlertid ikke noe praktisk problem på våre drivhus, da vi benytter en stor skinne som gjør at hjulvognene er helt innelukket uten risiko for at de får regn eller snø på seg. I praksis er skyvedører faktisk bedre om vinteren, fordi en sidehengslet dør må åpnes utover, og er det snø kan det være et problem.
 
Fordelen med sidehengslede dører er at du kan lufte med øverdelen av dørene fordi det er stalldører. Sidehengslede dører har også lås, slik at de kan låses. Som regel har ikke lås noe å si sikkerhetsmessig, fordi dersom noen vil inn i et drivhus er dette ikke vanskelig, men lås er et krav for noen drivhus på skoler og institusjoner f.eks. På skyvedører må man sette på et hengelåsfeste for å kunne låse. Det er også en fordel med sidehengslede dører at døråpningen blir ca 9 cm høyere, på skyvedører tar skyvedørsskinnen oppe ca 9 cm av høyden i døråpningen. Det er jo god sidehøyde på Royale serien, men dersom du er svært høy, kan jo dette være noe å vurdere.
 
Til syvende og sist er det egentlig mest smak og behag hva som er best av skyvedører og sidehengslede dører.
 
 
 
Spørsmål:
Hva bør man velge i et drivhus, glass eller polykarbonat?
 
Svar:
Det enkle svaret er; dersom du har planter i drivhuset er polykarbonat best. Men både glass og polykarbonat har fordeler og ulemper:
 
Positivt med polykarbonat:
- Sprer lyset slik at plantene ikke svies så lett.
- Gir jevnere temperatur i drivhuset fordi det isolerer bedre enn glass
- Uknuselig
 
Negativt med polykarbonat:
- ikke utsikt inn eller ut av drivhuset
- Kortere levetid enn glass. Polykarbonat brytes sakte men sikkert ned av sollys. Allerede etter 2-4 år kan man begynne å se en lett gulning i platene, og etter 8-15 år er det som regel på tide å bytte platene. Prosessen går raskere dersom man bor i nærheten av et jorde hvor det blåser sand, eller hvis drivhuset står helt nært havet.
- Mer utsatt for skader fra ishagl. Dette skjer heldigvis svært sjelden, vi registererer som regel bare 1-2 skader i året og noen år registreres det ikke skader i det hele tatt. Men etterhvert som klimaet blir varmere pga global oppvarming ser vi ishagl oftere på våre breddegrader, som regel på Vestlandet og i indre strøk på Østlandet. Skader etter ishagl ser man gjerne etter noen år, fordi ishagl slår vekk uv filteret der de treffer polykarbonatplatene slik at det blir små runde hull i platene etter noen år. Ved svært kraftig ishagl slås det direkte hull i platene. Skader på grunn av ishagl oppstår som regel på den ene siden av drivhuset fordi skadene oppstår når ishaglet treffer drivhuset i 90 graders treffvinkel, mens ishaglet da på den andre siden vil sprette av platene uten å gjøre skade. Ishaglskader dekkes ikke av garanti, men dekkes som regel av naturskadeforsikringen din.
- Man kan få grønske i polykarbonatplatene etter noen år, problemet oppstår lettere hvis det er trær like i nærheten eller over drivhuset. Problemet er mindre på våre drivhus, fordi vi har tettelister i endene av platene.
 
Positivt med glass:
- sterkere enn polykarbonat, særlig dersom plasseringen av drivhuset er ekstremt vindutsatt.
- Knusing skjer veldig sjeldent i våre drivhus fordi vi kun benytter sterkt 4 mm herdet sikkhetsglass.
- Nesten evigvarende.
- Snø sklir lettere av et glasstak.
- god utsikt inn og ut av drivhuset.
- gir rask oppvarming av drivhuset.
 
Negativt med glass:
- Kan knuse. Dette skjer som regel pga snøfresere eller kantklippere som kaster stein. 
- Meget god lysgjennomgang gjør at plantene svies lettere.
- Isolerer dårligere, noe som gir lavere nattetemperatur i drivhuset.
Adresse
Gjerstadveien 1353, 4980 Gjerstad
Telefon
40 45 22 30
E-postadresse
post@hobbydrivhus.no
Foretaksregisteret
892 021 732 Mva
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business