Spørsmål & svar

Her finner du svar på noen av de vanligste spørsmålene vi får fra våre kunder. Noen av spørsmålene/svarene kan være redigert for at de skal ha relevans for flere kunder.
 
Spørsmål:
Hvor lang leveringstid bør jeg regne med?
 
Svar:
Vi har alle modeller på lager til enhver tid, noe som gir kort leveringstid, normalt har du drivhuset innen 1-2 uker dersom du bor på Østlandet eller i Sør-Norge. Til Vestlandet og Trøndelag er det noe lenger leveringstid, normalt 1-3 uker, til Nord-Norge 4-6 uker.
 
Spørsmål:
Hvilken garanti gir dere på deres drivhus?
 
Svar:
Vi gir 5 års garanti mot fabrikasjonsfeil. På DeLuxe og Royale seriene gir vi også 5 års garanti mot vindskader, opp til orkan styrke (119 km/t), se våre værgarantibetingelser for detaljer.

Spørsmål:
Hvorfor bør jeg velge Hobbydrivhus som leverandør?

Svar:
Den store forskjellen på våre drivhus og andre drivhus på markedet, er at vi kun benytter kraftige aluminiumslister for å holde platene fast i drivhuset. De fleste andre produsenter benytter plastlister eller gummilister som klemmes ned over plateskjøtene som eneste platefestemiddel, vi benytter istedet aluminiumslister som legges over platene og skrues fast med batteridrill og selvborende rustfrie stålskruer! Etter 10 år med storm, sol, regn og snø vekselvis er aluminiumslistene fortsatt like gode som nye og holder fortsatt platene like fast! Det samme kan ikke sies om plast eller gummilister..

En annen stor forskjell er taksperre og veggstender profilene! Det vanligste på markedet er T-profiler, vi benytter kun UU-profiler på våre drivhus!

En T-profil ser som regel slik ut, legg merke til de sorte plastlistene som klemmer platene fast, og en ensom bærende aluminiumsprofil i midten:

En UU-profil ser slik ut, legg merke til den buede aluminiumsklemlisten som er skrudd fast, og de 4 bærende profilene i taksperren:

Legg spesielt merke til den enorme forskjellen i bærekraft på T-profilen og UU-profilen! UU-profilen har 4 bærende profiler + klemlisten, i stedet for bare 1 bærende profil som T-profilen har! Bare klemlisten vår alene er som regel sterkere enn selve vegg og takprofilen i mange konkurrenters drivhus! 
Spørsmål:
Hvordan anbefaler dere at man fundamenterer? Støpt plate i betong?
Mvh Elisabeth H
 
Svar:
Dette er mye smak og behag, og både treplatting og støpt plate vil fungere fint i drivhuset. Men man bør være klar over de fordeler og ulemper som betong har. Vi anbefaler som hovedregel ikke at man støper plate i betong dersom drivhuset bare skal benyttes som drivhus. Årsaken er rett og slett at dette som regel er dyrt og unødvendig. Betongplaten fungerer som et kuldemagasin om våren, og forsinker starten i drivhuset. På sommeren er den selvfølgelig et varmemagasin, men det er jo uansett jordbakken også. Vi anbefaler heller ikke som hovedregel at man isolerer grunnen under drivhuset, fordi man da isolerer bort den naturlige varmemagasineffekten som bakken gir. Isolering av bakken bør bare utføres dersom man skal drive frem planter store deler av året, fordi man da likevel må ha svært mye varme på i drivhuset.
 
Et godt alternativ er å sette opp en frittstående treplatting som drivhuset/lysthuset plasseres på. Husk da å bruke et solid bjelkelag og helst 28x120 mm terrassebord. Drivhuset kan da skrues direkte fast i bjelkelaget i terrassen. Lag gjerne terrassen litt større ved inngangspartiet, slik at det blir enklere å gå inn i drivhuset. Treplatting anbefales også dersom du har ujevnt terreng, da det gir deg muligheten til å utjevne høydeforskjeller i terrenget uten store graveinngrep. Legg terrassebordene tett i tett ved montering, for å hindre trekk fra glippene mellom bordene, og tett gjerne ned mot bakken på sidene av terrassen. Du kan også eventuelt benytte en matte i drivhuset for å isolere mot trekk fra gulvet. Husk da å bruke en terrassematte som er laget for formålet, dvs at den drenerer vann og tåler fukt.
 
Dersom man skal bruke drivhuset som en kombinasjon av drivhus og hagestue/lysthus, vil det ofte være naturlig å benytte en støpt plate som gir et jevnt gulv og muligheter for fliser og eventuelt varmekabler. Legger man varmekabler bør man også isolere under betonggulvet.
  
Et godt alternativ dersom du kun skal benytte drivhuset til planter er å bruke orginal sokkel. Monter sokkelen sammen og trykk den mot bakken der hvor du ønsker å montere drivhuset. Ta bort sokkelen og sett ned papprør der hvor sokkelbena lagde merke. Sett sokkelen på plass, vatre den av og fyll opp med mørtel i papprørene. Husk at mørtelen må fylles helt opp til underkanten av sokkelen, sokkelen må ikke hvile kun på sokkelbena. La sokkelen stå til neste dag, og du er klar til å montere drivhuset ditt på et stødig fundament! Husk å fylle masser inntil sokkelen slik at det ikke blir trekk under drivhuset, og slik at sokkelen hviler på fast grunn hele veien rundt.

Legg fiberduk på bakken, slik at du slipper ettervekst av ugress. Se på tilbehørssidene våre for å finne egnet fiberduk. Husk å ha et utløp for vannet under sokkelen, her graver du bare en liten grøft under sokkelen og inn i drivhuset som du legger steiner i, og fyller igjen med jord på toppen slik at du begrenser at snegler kommer inn i drivhuset.
Lag så et rammeverk i impregnert treverk inne i drivhuset som du legger terrassebord på. Du kan gjerne grave vekk litt av massene inne i drivhuset, slik at du kan senke ned rammeverket og få terrassebordene jevnt med underkant av sokkelen slik at du ikke stjeler av sidehøyden i drivhuset. Husk å legge litt avstand mellom bordene slik at vann kan renne ned imellom sprekkene. Hvis du lager et slikt drivhusgulv har du en luftespalte mellom bakken og gulvet som isolerer om våren, samtidig som bakken likevel vil fungere som et varmemagasin om sommeren. Det er også lett å spyle bort jord og søle på det drenerende gulvet.

Spørsmål:
Jeg er helt fersk når det gjelder drivhus. Har et begrenset budsjett. Bør jeg kjøpe et rimelig drivhus og mye tilbehør eller bør jeg investere i en dyrere modell (og mindre tilbehør..). Dette er kun til hobbybruk fra april til oktober.
Mvh Børge

Svar:
Dette er et vanskelig spørsmål å svare på, fordi det riktige svaret vil være forskjellig fra person til person. Generelt vil vi likevel si at du bør kjøpe det beste drivhuset du har råd til nå, og heller kjøpe tilbehør etterhvert. Det er surt å å ha lyst på et større/bedre drivhus når du allerede har kjøpt drivhus. Drivhus bør være en engangsinvestering, men vi ser svært ofte at folk kjøper drivhus nr 2 etter å ha funnet ut at de kjøpte for smått første gangen. Hvis du leter på diskusjonsfora på nettet vil du se at det er tusen meninger om drivhus, men en ting er alle enige om; ikke kjøp for lite drivhus! Når det gjelder platetykkelse er dette svært enkelt; jo tykkere plater, desto enklere er det å lykkes i drivhuset. Bedre isolasjonseffekt gir jevnere temperatur hele året, og merkostnaden sparer du inn på strømregningen på kort tid. I værharde strøk gjelder dette også i forhold til holdbarheten på drivhuset, tykkere plater gir et mer stabilt og sterkt drivhus.


Spørsmål:
Kan drivhusene deres forlenges/ bygges ut på et senere tidspunkt?

Svar:
Dersom man ønsker å ha muligheten for å bygge på drivhuset bør man velge DeLuxe eller Royale. På disse modellene kan man føye sammen 2 eller flere drivhus pga rammekonstrusjonen i firkantprofil. Dersom man bygger 2 drivhus sammen får man også dør i begge ender, noe som kan være praktisk. Sammenbygningen krever imidlertid at man er litt nevenyttig, da man må tilpasse noen av delene selv.


Spørsmål:
Jeg bor i Tromsø og her kan det snø ganske mye. Hvordan tåler disse drivhusene snøen, må man måke av drivhuset om vinteren?
Med vennlig hilsen Berit

Svar:
Generelt kan man si at ingen drivhus på markedet er bygd for stor snølast, man må derfor måke av taket dersom det bygger seg opp med snø. Som regel vil snøen renne av taket av seg selv, det er derfor bare et fåtall ganger i løpet av en vinter man må måke av taket. 
Taket bør måkes dersom det bygger seg opp mer enn 10-20 cm snø, pga av risikoen for ekstra snø iløpet av natten, som kan påføre drivhuset skade. Hvor mye de enkelte modellene tåler vil selvsagt også avhenge av hvor nøye man har vært under monteringen, med sammenskruing og silikonering. For værharde strøk anbefaler vi DeLuxe eller Royale.
Et lurt tips er å sette inn en varmevifte om høsten, og trekke skjøteledning bort til huset ditt. På denne måten kan du sette igang varmeviften ved å plugge inn skjøteledningen i kontakten, drivhuset vil da varmes hurtig opp, og snøen vil skli av av seg selv i løpet av kort tid!
Husk at forsikringsselskapene som regel alltid avviser erstatningskrav i forbindelse med snøskader, fordi man som en regel skal måke av drivhustak.

Spørsmål:
Jeg har kjøpt en vifteovn på en lokal elforretning, men den sluttet å virke etter kort tid i drivhuset, tåler deres vifter å brukes i det fuktige miljøet som drivhuset har?
 
Svar:
Ja, våre vifter er laget spesielt for drivhus, og de fleste er ip klasset for bruk i fuktig miljø. Du må likevel huske på å ta inn viften dersom den ikke skal brukes på en stund, fordi metallet i viften korroderer når det ikke er i bruk. Hvis elektrisk utstyr blir stående ubrukt for lenge i drivhuset, risikerer man at det ikke vil virke når man har bruk for det.
 
Spørsmål:
Hva tar dere for å montere opp et Drivhus?

Svar:
Vi har faste monteringspriser, se i menyen for priser for de forskjellige modellene.
 
Spørsmål:
Deres drivhusmodeller virker interessante. Leverer dere helt hjem på døra ,eller må det hentes noe sted? Med Vennlig Hilsen Smestad

Svar:
Drivhuset blir levert helt hjem til deg, med unntak av levering til øyer med fergeforbindelse. Dersom du bor på en øy med fergeforbindelse må du selv ordne transporten fra fergekaien på fastlandet, eventuelt inngå en avtale om levering med sjåføren. Du vil få beskjed om transporten i god tid før levering.

 
Spørsmål:
Ser at det ofte er dugg på innsiden av kanalplater, hva kommer dette av? Hjelper det med tettelister i enden av platen?
Hilsen Line
 

Svar:
Årsaken til dugg inne i kanalplastplater er at luften inne i platen varmes opp og får evne til å holde på mer fuktighet. (varm luft kan holde på mye mer fuktighet enn kald luft)
Når denne varme luften så kjøles ned igjen, mister luften evnen til å holde på fuktigheten og fukten kondenserer derfor på plateveggene. Dette er en prosess som skjer i alle drivhus. Årsaken til at dette ikke skjer i stuevinduene dine er at disse er hermetisk forseglet på en fabrikk med en kunstig lav luftfuktighet mellom glassene. Så hvis du skulle unngå dette i drivhuset, måtte du forsegle platene hermetisk på årets tørreste og kaldeste dag. Denne fuktigheten har i praksis ingen betydning for drivhusets funksjon.
Vi benytter lister som dekker platene i hver ende, og disse listene hindrer insekter i å kravle opp i platene, og hindrer til en viss grad at det danner seg grønske inne i platen.
Hvis det mot formodning skulle danne seg grønske, kan du løsne platen og spyle igjennom med hageslangen, evt også med et middel som tar grønske.
 
Det at varm luft holder på mer fuktighet enn tørr luft er også årsaken til kondensering inne på drivhusveggene. Mange førstegangskjøpere av drivhus kommenerer gjerne at de synes det drypper av tak og vegger. Dette er helt naturlig, og er samme effekt som får det til å kondensere på utsiden av et glass brus med isbiter i på en varm sommerdag, bare at det i drivhuset er omvendt.
 
 
Spørsmål:
Ser at dere ikke benytter 16 millimeter polykarbonat i drivhusene deres, hvorfor ikke? Isolerer ikke disse platene enda bedre enn 10 mm?
 
Svar:
Vi benytter ikke 16 millimeter plater i drivhusene fordi lysgjennomgangen rett og slett er for dårlig. Dette er også årsaken til at vi ikke benytter 3-lags 10 millimeter plater. 2-lags plater på maks 10 millimeter gir bedre varme og lys i drivhuset. For å gi et eksempel: Dersom et drivhus med 10mm polykarbonat og et drivhus med 6mm polykarbonat står ved siden av hverandre, vil 6mm drivhuset bli fortere varmt, og oppnå en høyere temperatur i løpet av dagen enn 10mm drivhuset. Men 10mm drivhuset vil holde en høyere gjennomsnittstemperatur gjennom døgnet, og vil holde seg varmere om natten enn 6mm drivhuset.
Klart glass er naturligvis det materialet som gir best lysgjennomgang, (rett og slett for god lysgjennomgang), men 2-lags polykarbonat er likevel det beste kompromisset mellom god lysgjennomgang, skyggevirkning på sommeren og god isoleringsevne. Klart glass skader plantene ved sterk sol, plantene svies av solen. Her må man skygge for solen, enten ved å henge opp sommergardiner eller ved å kalke glasset (bør unngås, da det er et søl..) Vil man likevel ha klart glass i veggene bør man iallefall ha polykarbonat i taket for å skjerme for den verste solsteken.