Vedlikehold av drivhus

 

 

Vedlikehold av drivhus, lysthus og veggdrivhus. Her er noen tips og råd du må følge for å sikre deg at drivhuset ditt fungerer problemfritt i mange år fremover:


Vask/rengjøring:

Vask drivhuset vår og høst, da minsker du risikoen for lus, sykdommer, mugg, svertesopp og grønske, og du beholder utseendet på drivhuset bedre i mange år fremover. OBS! Bruk aldri høytrykksspyler på drivhus! Vask helst ikke drivhuset i direkte sollys for å minske risikoen for skjolder. Spyl først godt av drivhuset med hageslangen for å fjerne støv og sand, dette er svært viktig for å unngå riper i polykarbonatplater. Bruk deretter en svamp og bilshampoo eller grønnsåpe, og vask alle plater og flater nøye. Du kan gjerne benytte en bilshampoo som har voks slik som Turtleshine f.eks, da denne også bevarer glansen på de lakkerte flatene dersom du har lakkert drivhus. Skyll med hageslangen etterhvert for hver plate, ikke la såpen tørke på platene! Det må aldri benyttes sterke kjemikalier på drivhuset slik som husvask, avfetting og lignende!

Det er spesielt viktig å vaske taket dersom du har trær rett over drivhuset eller i umiddelbar nærhet. Det faller ofte kvaedråper og blader ned fra trær som kan gi både grønske og syreskader på polykarbonat.


Smøring:

Dersom du har sidehengslet dør må du smøre hengslene 2 ganger pr år. Gjør du ikke dette vil ståltappene irre slik at døra går tregere og hengslet kan knekke til slutt. Løft døren litt opp slik at gjengeboltene / tappene blottlegges og spray litt litiumfett eller symaskinolje på tappene. Spray også på litt på toppen av tappen. Senk døra ned igjen og vri den litt frem og tilbake slik at oljen fordeles på tappene. Smør også dørhåndtaket der hvor den går inn i døra, og låsekasse/ låsetapp, samt låsesplinter som holder stalldøren sammen. På Royale smører du også låsesplinter som fester døren til drivhuset.

Dersom du har skyvedører bør du tørke av glidesporet oppe i skinnen med en tørr microfiberklut et par ganger i året, og spraye litt litiumfett, wd40 eller CRC 5-56 på hjultrinsene. Gli dørene litt frem og tilbake slik at oljen fordeles godt. Dersom du har Solid drivhus bør du også smøre håndtakene der hvor de går gjennom dørprofilen.

Dersom du har manuelle luker smører du alle bevegelige deler på lukkemekanismen med litt CRC 5-56 eller WD40. Dersom du har automatiske lukeåpnere smører du stempelet med en dråpe olje på våren før du tar de i bruk, og på høsten når du avslutter sesongen.


Storm/vintersikring:

Det er viktig å sikre dører og luker dersom det er meldt sterk vind, og når du stenger drivhuset for vinteren. Topphetten på Royale Cube må også stroppes fast i sterk vind. 

Husk at værgaranti ikke dekker skader på luker, topphetter eller dører, det er alltid kundens eget ansvar å sikre disse mot vindskader. For å belyse hvorfor denne regelen er der kan vi gi dette eksempelet: Hvis du har et bolighus, hvor en ytterdør eller et sidehengslet vindu slamrer i stykker i vind, vil dette ikke dekkes av noen form for garanti fra produsenten dersom dør eller vindu ikke var forsvarlig sikret etter produsentens anvisninger.

 

Takluker, sideluker, og topphette til Cube:

Dersom du har automatiske lukeåpnere skrur du sylinderen ut av festeringen men lar låsesplinten henge på slik at sylinderen henger løst inne i drivhuset.

Deretter fester du et borrelåsband rundt begge armene til lukeåpneren, slik at lukeåpneren ikke kan åpne seg. Pass på at du ikke strammer båndet slik at festetappene sklir ut av hullene på festet i drivhuset. Når våren kommer drypper du først en dråpe olje på stempelstangen til sylinderen for å smøre pakningen der hvor stempelet går inn i sylinderen, deretter smører du gjengene på sylinderen. Deretter tar du av borrelåsbandet og skrur sylinderen inn i festeringen igjen. Pass på å treffe ringen i riktig vinkel slik at gjengene på sylinderen ikke skades.

Dersom du har manuelle lukeåpnere fester du disse i festeklipset på siden, og bruker en plaststrips til å sikre at den ikke kan løsne i løpet av vinteren. Når våren kommer klipper du stripset og luken er klar til bruk.

På Royale Cube sikrer du også topphetten mot sterk vind eller for vinteren ved å stripse et kraftig plaststrips eller sette på et borrelåsbånd gjennom de to øyeboltene slik at topphetten ikke kan åpne seg i sterk vind. Er det ekstremt værhardt anbefaler vi å bruke en jekkestropp eller sterkt tau. Når vindfaren er over eller våren kommer tar du av borrelåsbandet eller klipper plaststripset og luken er klar til bruk.

Dører:

Dersom du har sidehengslede dører låser du døren(e) for vinteren med nøkkelen. Dersom du har Royale Drivhus, Solvegg eller Cube og skyvedører, fester du dørhåndtakene sammen med et borrelåsbånd eller plaststrips for vinteren. Dersom du har Solid anbefaler vi at du borer et lite hull i sokkelen 5 cm fra hjørnet på langveggene som er nærmest dørveggen. Fest deretter en stropp i hullet på venstre side av sokkelen, tre denne rundt hjørnet og opp over dørhåndtakene, videre ned til hullet rundt hjørnet på høyre side av sokkelen. På denne måten sikrer du at dørene ikke kan gli opp, men du sikrer også at dørene ikke kan hoppe ut av sporet selv om det er sterk vind.

 

Snølast:

 

Generelt kan man si at ingen drivhus på markedet er bygd for stor snølast, man må derfor fjerne snøen dersom det bygger seg opp med snø. Som regel vil snøen renne av taket av seg selv, det er derfor sjelden man fysisk må fjerne snø.

Snø bør fjernes dersom det bygger seg opp mer enn 10-20 cm snø, pga av risikoen for ekstra snø eller regn i løpet av natten, som kan påføre drivhuset skade. Hvor mye de enkelte modellene tåler vil selvsagt avhenge av hvor nøye man har vært under monteringen, med sammenskruing og silikonering. For værharde strøk anbefaler vi DeLuxe eller Royale. Bor du i et svært snørikt område vil ofte glass være bedre enn polykarbonat i taket, fordi snøen sklir lettere av glass. Ikke eksperimenter med snølast! Husk at forsikringsselskapene som regel alltid avviser erstatningskrav i forbindelse med snøskader, fordi man som en regel skal fjerne snø fra drivhustak. Værgarantien dekker heller ikke snøskader!

Støtt gjerne opp taket på drivhuset om vinteren med en eller to stolper midt under mønekammen. Bruk gjerne 2x4 toms bjelke. La det aldri bygge seg opp for mye snø på drivhuset! Husk at det på et drivhus på 10 kvm fort kan bli flere tonn med snø på taket bare ved 30-40 cm snø dersom det begynner å regne og snøen blir våt og tung. Vær forsiktig med å måke snø av taket med spade eller rive, da du fort kan skade platene eller lakken. 

Vi anbefaler i utgangspunktet ikke å måke taket med redskaper, det er bedre å strekke en skjøteledning fra trappa di bort til drivhuset og sette inn en varmevifte der. Før netter hvor det er meldt stort snøfall eller hvis det bygger seg opp med snø på taket plugger du bare inn skjøteledningen i stikkontakten din, varmeviften starter og etter kort tid sklir snøen av taket. Grunnen til at man bør være forsiktig med å måke taket er at polykarbonatplatene har et UV filter på utsiden som kan ta skade dersom man skraper i platen. Man må under ingen omstendigheter stå inne i drivhuset og løfte platene opp og ned for å få snøen til å skli av, en slik behandling kan skade polykarbonaten ved at den sprekker når det er kald snø på platen! Et alternativ dersom man bor i svært snørike områder kan være å ha en glatt presenning over drivhuset, snøen vil da som regel skli av lettere.